Sakın ha isim deyip geçmeyin! Instagram’ın adı Kardeşler Fotoğraf olsaydı yine sever miydiniz? Yeri geldiğinde bu işlerinin hayat memat konusu olduğunu en iyi bizler biliriz. Hayal ettiği internet sitesi için tuvalet ihtiyacını görürken alan adı düşünenler, çok satacak yazılımının adı için zihninde Nuh Tufanı’nı yaşayanlar ve Kardeşler Pide Salonu kültünü, kreatifliğin ayakları altına serenler hep bizleriz! Ya bizden önceki teknoloji kavimleri isimlerini nasıl buldu dersiniz? İşte sizler için 10 teknoloji devi şirketin isimlerinin hikayeleri..
Bir kızılderili kültürünü yaşatmak adına, girişim ve şirketlere aynı zamanda kabilenin şefi olan kurucuları isim veriyor. Bunun dışında örnekler de yok değil. Mesela eski telefon devi Nokia, vatanperverlik göstererek adını şirketin kasabasındaki Nokianvirta nehrinden almış. Bu arada, nehirlere takan tek şirket de Nokia değil. Photoshop’un üreticisi Adobe’un adını şirket kurucusu John Warnock, evinin yanındaki Adobe Creek nehrinden esinlenmiş. Diğer devlerin isimleri nereden mi geliyor? Hemen sizi şöyle alalım:
01- Alphabet (Google)
2015 yılında Google’ın CEO’su Larry Page şirketin “Alphabet” adında bir çatı şirket altında toplanacağını duyurdu. Alphabet isminin ilham öyküsünü de anlatmadan geçmedi: “Alphabet ismini sevdik çünkü bu sözcük dili oluşturan tüm karakterleri sunuyor,” dedi. Google’ın Latin alfabesinin her harfinden bir hizmetinin olması da işin kaymağına pekmez oldu.
02- Amazon
Amazon’un kurucusu isim arayışına “böyle ilginç bir şey olsun ya,” diyerek başladı. Baktı yeterince ilginç bir şey bulamıyor, egzotik (ender bulunan) ve farklı anlamına gelen Amazon Nehri’nin adından esinlendi. Site yayın hayatına başladığında slogan olarak da kısa ve öz “Dünyanın en büyük kitap mağazası” açıklamasını kondurdu.
Meraklıları için bir de Amazon Kindle’ın adına değinelim. Kindle’ın anlamı “bir ateş yakmak”, Kindle e-kitap okuyucularıyla insanlar bilgiler öğrenip zihinlerinde kıvılcımlar patladığından, Kindle adının da ürüne cuk diye oturduğunu kabul edebiliriz.
03- Apple
Apple, yaratıcı isim bulma trenini kaçıran markalardandı. İlham perisi şirkete bir türlü uğramayınca kabile reisi Steve Jobs tüm meslektaşlarını tehdit etti. Tehdit şuydu: Şayet akşam saat 5’e kadar şirkete cuk diye oturan bir isim bulunmazsa şirketin adı Steve’in favori meyvesi olan elma (Apple) olacaktı. Akşam 5’te nelerin olduğunu az çok tahmin ediyorsunuzdur. Sonuç; Apple Computers.
04- Baidu
Çin’in Facebook’u şeklinde lanse edilen Baidu, adını 800 yıllık eski bir Çin şiirden almaktadır. Şiirde bir erkek kendisi için kadın aramaktadır. Baidu sözcüğü birçok dilde yüzlerce kez çevrilmeye çalışsa da, hiçbir zaman orijinal anlamını veremeyeceği açık. Ayrıca Baidu ismi bir sosyal ağ projesi için seçilebilecek açık ara en başarılı, nokta atışı isimlerden biri.
05- Dell
Şirketin CEO’su (ve doğal olarak kabile reisi) Michael Dell, şirketinin temellerini üniversitedeki yatakhanesinde attı. Şirketine verdiği ilk isim “PCs Limited” idi. Daha sonra globale açılmayı hayal eden şirket, sınırlarına aşarak “kuytu yer” anlamında da kullanılan ve Michael’in soyadı Dell’i seçerek şirketin adını “Dell Computer Corporation” olarak yeniledi.
2003 yılında bir kere daha isim değişikliği yaşayan şirket, iş kollarına ayrılması nedeniyle “Dell Inc” olarak yeniden adlandırıldı. Dell’i isim açısından bir bakıma Kardeşler Pide Salonu’nun global şubesi olarak düşünebilirsiniz.
06- DeviantArt
DeviantArt; sapkın veya normalden sapan anlamına gelen bir sözcüktür, Art ise sanat anlamına geliyor. DeviantArt normalden farklı (anormal) sanatçıları avlamak güzel ve derin manalı bir isim.
07- eBay
eBay’in kurucularının şirketleri için düşündükleri ilk isim “Echo Bay Technology Group” adıydı. Çok uzun olan ismi önce Echo Bay şeklinde kısaltmaya karar verdiler. Echo Bay’i başka bir firmanın kullandığını fark ettiklerindeyse ismi olabildiğince kısaltmaya çalışarak eBay ismini elde ettiler.
08- Facebook
2004 yılında Harvard Üniversitesi’nde başlayan Facebook macerasının ilk adı The Facebook’du. Daha sonrasında “The” ön eki atılan sosyal ağ, “Facebook” adıyla yoluna devam etti. Facebook adı ise yüz, çehre ve görünüş anlamlarında kullanılan “Face” kelimesiyle kitap ve kılavuz anlamlarına gelebilen “Book”sözcüklerinden türetildi.
09- Flickr
Flickr’ın adı aslında kurucuları tarafında “Flicker” olarak düşünülmüştü ki, başka birinin elini hızla tutarak flicker.com’u satın aldığı ortaya çıktı. Alan adının sahibi eşek yüküyle para isteyince, ekonomik olanı tercih eden kurucular Flicker isminden bir harf çıkarmayı akıl ettiler. Böylece Flickr.com satın alındı ve kabile üyeleri can sıkan alan adı sorunundan kurtulmuş oldu.
10- Hewlett Packard (HP)
Bill Hewlett ve Dave Packard kuracakları şirkete birbirlerinin soyadından sotelenmiş, ortaya karışık bir isim verme karar aldılar. Şirkete Hewlett-Packard veya Packard-Hewlett diyeceklerdi. Tahmin edin bu çekişmeli isim parkurunu kim önde tamamladı? Elbette Bill Hewlett!
Devamını Oku »