WordPress mi Blogger mı?
Blog yazarlığına soyunduktan ve blogunuzun ne ile ilgili olacağına karar verdikten sonra vermeniz gereken en önemli karar hangi blog aracını kullanarak yazılarınızı yayınlamak olacaktır. Makalelerinizi birçok ücretsiz yayın aracını kullanarak okurlarınızla buluşturabilirsiniz ama acaba en iyisi hangisi?
Bugünkü yazımızda sizlere en popüler olan 2 blog aracını tanıtmak ve yapacağımız karşılaştırmalar doğrultusunda kararı size bırakmak istiyoruz. WordPress mi Blogger mı? Not: Bir yayın aracını seçip bir süre sonra bir başka araca geçiş yapmak, sandığınızdan çok daha sancılı olacaktır bu yüzden başlarken kararınızı çok iyi vermelisiniz.
En İyi Yayın Aracı Hangisi?
WordPress
WordPress, açık kaynak bir yazılımdır yani ortalarda patron veya yarın öbür gün sizden para isteyecek kimseler yok. Ayrıca bu yayın aracı birçok programcı tarafından devamlı geliştirilmekte ve arama motorlarının isteklerine uygun olarak tasarlanmaktadır. 5 dakikalık bir kurulumdan sonra yazılarınızı internette yayınlamanız mümkün olmaktadır.
WordPress’in Avantajları
Tam kontrol: WordPress’in en önemli tercih sebebi, blog üzerinde %100 hakimiyet kurabilmenizdir. Yani dilediğiniz değişikliği istediğiniz zaman yapabilirsiniz, tabi ki yeteri kadar bilginiz varsa.
Bu durum ilk başta kulağa çok da önemli bir ayrıntıymış gibi gelmesede aslında uzun soluklu bloglar için çok önemli bir konudur. Yani blogunuz günün birinde tahmin ettiğinizden çok daha fazla bir kitleye ulaşırsa, blogunuzda ister istemez bazı değişiklikler yapmanız gerekecektir. Birçok blogger böyle zamanlarda bloglarını Bloggerdan WordPress’e taşımak zorunda kalıyor ancak bu iş hiçte sanıldığı kadar kolay değil.
Tema Seçenekleri: Blogunuzun görselliği tabi ki çok önemlidir ancak görsellikten daha da önemli bir konu varsa o da kullanışlılıktır.
Okuyucuların blogunuzu rahat kullanabilmesi blogunuza tekrar gelmeleri için önemli bir nedendir. Yani düzgün yerleşmemiş menüler, iç içe girmiş eklentiler okuyucularınızda kötü izlenim bırakacaktır ve bu durum kullanıcı bağlılığını olumsuz yönde etkileyecektir.
WordPress sunduğu binlerce farklı ücretli veya ücretsiz tema seçeneği ile bu duruma rahatlıkla çözüm üretebilmektedir. WordPress ile dilediğiniz türde okuyucu kitlesine göre uygun tema bulabilmeniz mümkündür.
Kazanç Türleri: WordPress ile dilediğiniz yöntem ile para kazanabilmeniz mümkün yani WordPress kazanç konusunda da blog yazarlarını özgür bırakıyor. Uzun soluklu bir iş planınız varsa WordPress tam da size göre demektir.
WordPress ile yararlanabileceğiniz kazanç türleri;
- Affilate pazarlama yani blogunuzda başka firmalara ait ürünlerin tanıtımını yapıp, sizin aracılığınız ile gerçekleşen satışlardan komisyon almanız,
- Banner satışları yani blogunuza koyacağınız başka firmalara ait reklamlara gerçekleşen tıklamalar ile tarafınıza yapılan ödemeler,
- Adsense ile gerçekleşen gelirler.
Eğer tercihinizi wordpress’ten yana kullanacaksanız, blog nasıl açılır başlıklı yazıyı takip ederek 10 dakikada, hiç bir teknik bilgiye ihtiyaç duymadan bir blog sahibi olabilirsiniz.
WordPress’in Dezavantajları
WordPress’in diğer yayın araçlarına kıyasla en büyük dezavantajı biraz daha karmaşık olmasıdır. Yani WordPress ile bu yola baş koymaya karar verirseniz biraz araştırmacı olmanız gerekecektir. Örneğin blogunuza bir eklenti koymaya karar verdiğiniz zaman karşınıza aynı işleve sahip onlarca eklenti çıkacaktır. Blogunuz için en yararlı olanı tercih edebilmeniz için biraz araştırma yapmalısınız.
Ama bu durumun sizi korkutmasını izin vermeyin çünkü internette WordPress ile ilgili milyonlarca makale bulabilirsiniz. Yaşayacağınız her problemin cevabını internette kısa bir araştırma yaptıktan sonra bulabilirsiniz. Ayrıca WordPress’i çok fazla kurcalamadan yazılarınızı yayınlamaya devam da edebilirsiniz. Bu tercih tamamiyle size kalmış.
Blogger
Blogger, Dünyayı blog kavramı ile tanıştıran ve Google tarafından satın alınmış bir yayın aracıdır. Türkiye’de bazı dönemlerde erişimi engellenerek sansasyon yaratan Blogger, 2011 yılı itibariyle kesintisiz yayın yapmaya devam etmektedir. Blogger, Google’a ait bir firma olduğu için arama motorları açısından ne kadar doğru tasarlandığını anlatmaya gerek yok sanırım.
Blogger’ın Avantajları
Kullanım Rahatlığı: Kullanım açısından en rahat yayın aracı hiç kuşkusuz Blogger’dır. Yani Blogger ile tek düşünmeniz gereken makaleleriniz olacaktır.
Blogger, kurulduğu ilk günden bu yana her zaman kullanıcı dostu bir alt yapıya sahip olmuştur dolayısıyla Blogger kullanmayı tercih eden blog yazarları, kod dahil herhangi bir teknik detay bilmek zorunda değildirler. Hiçbir zamanda bilmek zorunda olmalarına gerek kalmayacaktır. Bu kolaylık sayesinde de Blogger üye sayısı 2 Milyona ulaşmıştır.
Google: Blogger’ı tercih ederseniz, Google’ı arkanıza aldınız demektir. Dünyanın en büyük arama motoruna ait bir blog yapısı, diğer platformlara göre her zaman bir adım önde olacaktır.
Arama motoru optimizasyonu, her blog yazarının mutlaka biraz da olsun bilmesi gereken bir konudur çünkü e-ticaret sitelerinin aksine bloglar organik sonuçlar ile okuyuculara ulaşmaktadır (Organik: Reklam vermeden arama sonuçlarında çıkmak). Organik sonuçlarda üst sıralara çıkabilmek içinse internet sitelerinin SEO uyumlu alt yapılara sahip olmaları gerekmektedir. Bu anlattıklarım doğrultusunda Google kendi servisi için nasıl bir alt yapı hazırlamıştır artık siz hayal edin.
Blogger’ın Dezavantajları
Esneklik: Blogger’ı tercih edersiniz blog yazmaya devam ettiğiniz sürece hep aynı yapıyı kullanmayı ve şablonda herhangi bir değişiklik yapmamayı kabul etmiş olursunuz.
Eklentiler: Blogger’da çok fazla eklenti bulabilmeniz mümkün değildir. Size sunulan seçeneklerden seçim yapmak zorundasınız.
Kazanç: Blogger kullanıcılarının tek kazanç kaynağı AdSense’tir. Yani blogunuzda Google’ın uygun gördüğü reklamlar gösterilir ve diğer reklam gelirlerinden daha az bir geliri kabul etmiş olursunuz.
Risk: Çok mümkün gibi gözükmesede bir gün Google blogger servisini kapatmak isterse sizin blogta çöpe gitti demektir. Daha olası bir ihtimal ise, bir gün sayın büyüklerimiz Blogger yayınını yasaklarsa, sizin blogunuz da yayından kalkmış olacaktır.
Özet:
WordPress, Blogger’a oranla biraz daha karmaşık olmasına karşın kullanıcılara sınırsız özgürlük sunmaktadır. Eğer blog yazarlığı konusunda uzun soluklu bir yola girmek istiyorsanız, biraz meraklı ve çalışkansanız, kesinlikle WordPress’i seçmenizi öneririz. Ancak sizin için tek önemli konu makalelerinizi yayınlamak ise o zaman hiç tereddüt etmeden Blogger’ı seçin deriz.
Haydi Kolay Gelsin!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder